Rekordhøye søkertall til lærerutdanning

Årets søkertall til Praktisk-pedagogisk (PPU) utdanning ved Universitetet i Oslo er høyere enn noensinne

Også ved høstens studiestart blir det et stort innrykk av lærerstudenter på Blindern. Her fra fjorårets semesterstartuke. Studenter samlet utenfor Helga Engs hus. Foto: Christian E. Narvesen/ILS

Også ved høstens studiestart blir det et stort innrykk av lærerstudenter på Blindern. Her fra fjorårets semesterstartuke. Foto: Christian E. Narvesen/ILS

Hele 1827 søkere ønsker å ta Praktisk-pedagogisk utdanning, viser det lokale opptaket ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning.  Dermed er det nærmere 9 søkere per plass. Ved fjorårets opptak hadde 1605 søkt utdanningen.

Flere og flere studenter har også Lektorprogrammet som sitt førstevalg, og i 2018 er det 2,4 førstevalgsøkere per studieplass.

Det kommende master-kravet har betydning

– Vi ser nok engang at mange vil bygge på utdanningen sin med lærerkompetanse. Det er vi veldig glade for, sier instituttleder Rita Hvistendahl ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning.

– Det rekordhøye søkertallet til PPU har uten tvil også sammenheng med at dette er siste gang det er mulig å søke på heltidsstudiet PPU før kravet om mastergrad for opptak til studiet trer i kraft.

Til høsten er det opptak til deltidsstudiet PPU. Etter dette må alle som vil inn på PPU over hele landet ha en mastergrad.

Flere vil bli lærere i fremmedspråk

Det er særlig mange PPU-søkere med bakgrunn fra samfunnsfag og historie, naturfag og matematikk.

– Men i år kan vi også glede oss over rekordmange søkere med fremmedspråk, det gjelder også språk som russisk, japansk og kinesisk, sier Hvistendahl.

Også på Lektorprogrammet er det økning i søkningen til fremmedspråkene.

– Men det er fortsatt studieretningen for kultur- og samfunnsfag som er den mest populære med 3,73 førstevalgssøkere per plass, sier faglig leder av Lektorprogrammet ved Universitetet i Oslo, Kirsti Engelien.

Les også: Flere vil studere ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet

Viktige studenter

Universitetet i Oslo kvalifiserte i fjor hele 440 lærere for undervisning i skolen, 340 av disse gjennom PPU og 100 gjennom Lektorprogrammet.

– Med fortsatt gode søkertall sørger vi for et betydelig og nødvendig bidrag til rekrutteringen av lærere nasjonalt, og vi gleder oss til å ta imot nye kull med lærerstudenter, sier Engelien.

– Det er et stort behov for dyktige lærere med høy profesjonskompetanse og solid fagkunnskap, og det vil det også være i mange år fremover.

Publisert 21. apr. 2018 17:14 - Sist endret 21. apr. 2018 17:21