Åpent seminar: "Pædagogikkens placebo? Psykoanalysens begreb om overføring og evidensbaseret undervisningspraksis"

Forskergruppen HumStud inviterer til åpent seminar med Kirsten Hyldgaard, DPU, om overføring og evidens-basert pedagogisk praksis.

Kirsten Hyldgaard er lektor ph.d i filosofi ved Danmarks lnstitutt for pædagogik og uddannelse. Foto: privat.

16.15 – 16.20     Kort introduksjon ved Torill Strand, Institutt for Pedagogikk

16.20 – 17.00     “Pædagogikkens placebo? Psykoanalysens begreb om overføring og evidensbaseret undervisningspraksis” Kirsten Hyldgaard

17.00 – 17.15     Kommentar, Tone Kvernbekk

17.15 – 18.00     Diskusjon

Seminaret etterfølges av en uformell mottakelse, der vi deler vin, mat og hyggelig prat.

Om seminaret

Evidensbegrebet har længe domineret uddannelsesforskningen. Med John Hatties gennemslagskraft i dansk uddannelsesvidenskab og –politik er det i tilgift den medicinske videnskabs randomiserede kontrollerede studier (RCT), der udgør den gyldne standard. Tilhængere har imidlertid ikke taget de fulde konsekvenser af denne metode, for hvor bliver spørgsmålet om placeboeffekten og den procedure, der tager højde for denne effekt, dvs. dobbeltblindtesten, af i uddannelsesforskningen? Spørgsmålet stilles, fordi den problemstilling, man beskriver med placeboeffekten, også må være på spil, når man underviser og lærer. I psykoanalysen svarer begrebet overføring til den medicinske videnskabs placeboeffekt. Overføring er en betingelse for undervisning. Men på samme vis som ingen kontrollerer egne ubevidste overføringsmekanismer, på samme vis kontrollerer ingen lærer den effekt han eller hun har på barnet, eleven eller den studerende. Hvordan tager uddannelsesvidenskaben dette i betragtning? Eller rettere, hvorfor gør den det ikke, når nu det er en standardprocedure inden for den medicinske videnskab?

Klikk for flyer (pdf)

Kirsten Hyldgaard

er lektor, ph.d., ved Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU), Aarhus Universitet (Campus Emdrup). Hun underviser i pædagogisk filosofi og videnskabsteori. Hendes forskning tager udgangspunkt i Freud og Lacans psykoanalyse, og hun har publiceret adskillige bøger og artikler om de filosofiske implikationer af psykoanalysen.

Publisert 18. mai 2017 12:48 - Sist endret 24. mai 2017 10:22