Internasjonalisering "at home"

Kan studenter få en mer internasjonal studiehverdag selv om de ikke reiser?

IPED professor Peter Maassen og Professor Christopher Morphew, University of Iowa, godt i gang med å forberede dagens internasjonale økt. Foto: Shane Colvin

Virtuell mobilitet

UiO har slått seg sammen med University of Iowa for å se nærmere på hvordan man kan gi flest mulig studenter en internasjonal dimensjon på studieprogrammet sitt. Prosjektet er finansiert av Senter for internasjonalisering i utdanning (SIU) og har som mål blant annet å prøve ut tekniske løsninger for felles forelesninger, innleveringer, pensum og samarbeid mellom både studenter og ansatte på tvers av Atlanterhavet.

Kristi Barcus er adminstrativt ansvarlig for SIU- prosjektet. − Virtuell mobilitet en sosial og rimelig måte å drive internasjonalisering på, sier hun. Foto: Ulf Grefsgård

− I bunn og grunn handler det om et virtuelt mobilitetsprogram, sier Kristi Barcus, som er administrativt ansvarlig for prosjektet ved Institutt for pedagogikk.

Prosjektet legger til rette for å gi studenter som er tatt opp ved begge universiteter en internasjonaliseringsopplevelse uten at de trenger å reise hjemmefra. Det er et faktum at stadig er færre norske studenter reiser utenlands, og da er det i følge Barcus viktig å finne nye måter for studentene å få internasjonal erfaring på.

− Prosjektet har blant annet finansiert innkjøp av teknisk utstyr slik at man kan koble sammen undervisningsrom på to kontinenter, forteller Barcus.

Tidssoner ingen hindring

Studenten som er med i prosjektet deltar i direktesendte forelesninger på mandager, kl. 16.00 i Oslo og kl. 09.00 i Iowa. Foreleserne fra Iowa og Oslo jobber parallelt og interaktivt. Studentene kommer med spørsmål fra begge sider og får svar fra begge sider. Studentene blir også koblet sammen to og to og skal samarbeide om felles innlevering.

Når ting først har blitt som de har blitt, er virtuell mobilitet en sosial og rimelig måte å drive internasjonalisering på, sier Barcus. Dessuten er det ganske miljøvennlig. Prosjektet vårt er enestående i sitt slag, avslutter hun.

Av Ulf Grefsgård
Publisert 18. aug. 2017 12:58 - Sist endret 18. aug. 2017 15:40