Nasjonale prøver: hva måler de og hva måler de ikke?

Da nasjonale prøver ble innført i den norske skolen var det for å både støtte lærerens arbeid i klasserommet og for å gi informasjon til skoleledelse.

Henrik Ræder og Rolf Vegar Olsen. Foto.

Rolf Vegar Olsen (venstre) og Henrik Galligani Ræder møtes til samtale om hvordan nasjoale prøver brukes (foto: Shane Colvin/UiO)

 

Men kan prøvene egentlig brukes til begge disse to formålene? Nå har regjeringen sagt at de vil endre nasjonale prøver.

– Det er viktig at lærerne får resultater fra prøver som de kan bruke i undervisningen sin og som skoleledere kan forholde seg til, forklarer professor Rolf Vegar Olsen.

Sammen med stipendiat Henrik Galligani Ræder, diskuterer Olsen hvordan nye prøver som gir lærere god informasjon kan se ut.

– Vi har mye ny teknologi og ny kunnskap som gjør at vi får nye muligheter til å se på hvordan et prøve-system kan se ut, sier Henrik Galligani Ræder.

Gjester i episoden er Rolf Vegar Olsen, professor og nestleder ved  Centre for Educational Measurement (CEMO), og Henrik Galligani Ræder, stipendiat ved CEMO.Logo Læring

Programleder: Elise Koppang Frøjd. Produsent: Shane Colvin. Research: Elise Koppang Frøjd, Magnus Heie og Gunnhild Nedberg Grønlid.

Abonner direkte på Læring fra Spotify

 

hør på Læring i Itunes

Les mer

Emneord: Nasjonale prøver, Testing
Publisert 9. apr. 2021 10:18 - Sist endret 9. apr. 2021 13:37