English version of this page

Gul Pacha Ulfat: Stemmen til Afghanistan fra det 20. århundre

Bildet kan inneholde: slips, panne, hake, øyenbryn, ansiktsuttrykk.
Gul Pacha Ulfat sent i livet. Foto: privat.

Om prosjektet

Gul Pacha Ulfat er en kjent afghansk forfatter fra 20. århundre. I tekstene sine, som består av både prosa og poesi, skriver Ulfat fra perspektivet til det afghanske folket, og blir derfor ofte sett som «de fattiges talsmann» (sitat fra hans yngste sønn). Tekstene hans spiller en viktig rolle for den afghanske befolkningen, men han er lite kjent i den vestlige verden.

Dette vil prosjektlederne Dewa Wolasmal og Nasrin Ulfat, som er direkte i slekt med Gul Pacha Ulfat, endre ved å oversette tekstene hans til engelsk. Dette sideprosjektet består per i dag av kun to medarbeidere, som oversetter hans mest kjente bok Ghwara Ashar (1955) fra Pashto til engelsk. Det jobbes også med en biografisk artikkel som forventes publisert i løpet av 2023.

 

Bakgrunn

Gul Pacha Ulfat ble født i 1909 i Laghman, Afghanistan. Han studerte blant annet religion, arabisk lingvistikk og filosofi. I 1935 jobbet han som journalist for en nasjonal avis, før han publiserte sin egen avis Wolas Weekly. I 1947 medstiftet Ulfat det første afghanske politiske partiet, Weekh Zalmyan («våken ungdom»). Mellom 1949 og 1952 ble han folkevalgt som politisk representant for befolkningen i Jalalabad, og i 1963 overtok han rollen som minister i sentralkabinettet. I tillegg til sin politiske karriere jobbet Ulfat som professor for pashtunsk litteratur på Universitetet i Kabul. Han gikk bort i 67-års alderen den 19. desember i 1977 grunnet hjertesvikt.

Finansiering

Per dags dato er prosjektet egenfinansiert.

Emneord: Gul Pacha Ulfat, afghansk poesi, Afghanistian litteratur, Ghwara Ashar
Publisert 7. okt. 2022 10:57 - Sist endret 12. okt. 2022 14:09

Kontakt

Nasrin Ulfat

Prosjektleder og ph.d.-stipendiat

Dewa Wolasmal

Prosjektleder og autorisert tolk