Åpent seminar: Pral og tavshed. At lære af ”det reelle” med anledning i J. Oppenheimers The Act of Killing

Semiaret begynner med visning av dokumentarfilmen "The Act of Killing", hvorpå Kirsten Hyldgaard fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU)  utforsker dokumentarens danningspotensial.

Fra filmen "The Act of Killing". Foto: Forskergruppa HumStud

Program

14.15 - 16.00 Visning av dokumentaren, The Act of Killing. Rom U29, Helga Engs hus

16.15 - 16.20 Kort intro, Prof. Torill Strand, Institutt for Pedagogikk

16.20 - 17.00 Pral og tavshed, Lektor Kirsten Hyldgaard, DPU

17.00 - 17.15 Kommentar, Prof. Lars Løvlie, Institutt for Pedagogikk

17.15 - 18.00 Diskusjon

Seminaret etterfølges av en uformell mottakelse, der vi deler vin, mat og hyggelig prat.

Om seminaret

Kirsten Hyldgaard, lektor ph.d i filosofi ved Danmarks lnstitutt for pædagogik og uddannelse.Foto: privat.

Dokumentarfilm er forpligtet på at oplyse om den virkelige verden. Dokumentarfilm fortæller sande historier. Det gør de ved netop - i lighed med spillefilm - at fortælle historier, ofte med en opbyggelig hensigt. The Act of Killing (om mordet på op imod en million mennesker i forbindelse med militærkuppet i Indonesien i 1965) er også oplysende, og den fortæller også en historie med en begyndelse, en midte og en afslutning. Men er den opbyggelig? Er der tale om politisk og æstetisk dannelse?

På baggrund af J. Lacans psykoanalyse - og særligt begrebet om ”det reelle” - skal det vises, hvorledes rollespil kan være en farlig metode. Når der spørges fra en position, hvor den anden ikke bliver afkrævet et forsvar, er der risiko for, at sammenhængen mellem ”det symbolske”, ”det imaginære” og ”det reelle” bryder sammen. At få mulighed for at fortælle og iscenesætte den ucensurerede udgave af sin historie er ikke nødvendigvis ”terapeutisk”. Oppenheimers dokumentarfilm lader ane, at fænomenet pral kan høres som et forsvar mod traumatiske hændelser.

Klikk for flyer (pdf)

Kirsten Hyldgaard

Kirsten Hyldgaard er lektor, ph.d. i filosofi ved DPU, Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse, Aarhus Universitet (Campus Emdrup). Hendes arbejde er først og fremmest baseret på Freud og Lacans psykoanalyse, og hun har udgivet Eksistensen galskab. Freudo-lacanianske tilgange til videnskab, kunst, kultur, Forlaget Multivers 2014, Pædagogiske umuligheder. Psykoanalyse og pædagogik, Aarhus Universitetsforlag 2010, Videnskabsteori – en grundbog til de pædagogiske fag, Roskilde Universitetsforlag 2006, Det utidige subjekt. Lacan, Freud, Heidegger, Sartre, Badiou, Zizek m.fl., Roskilde Universitetsforlag 2003, Fantasien til afmagten. 7 kapitler om Lacan og filosofien, Museum Tusculanums Forlag 1998 og Heidegger og teknikkens tidsalder Aarhus Universitetsforlag 1990.

Publisert 28. juli 2015 13:39 - Sist endret 20. aug. 2018 09:52