Elektronisk kunnskapsarv i fare

InterMedia samarbeider med NRK Kunnskapskanalen, Kulturådet og andre institusjoner for å sikre tidligere tiders videoopptak og andre elektroniske medier en plass i framtida.

Senterleder Per Hetland og førsteammanuensis Arild Boman (Foto: Joacim Jørgensen, Dagsavisen)

- Elektronisk kultur, utenom film og kringkasting, har vært stebarnet i forbindelse med å sikre blant annet den tidlige videokunsten. Vi arbeider med og tar vare på de ulike formatene for å unngå «svarte hull» eller elektroniske kirkegårder, forteller Arild Boman.

- Elektronisk kultur ble tatt inn i stortingsmeldingen om «digital bevaring og formidling av kulturarv» og er vedtatt satsingsområde. Men det er ikke nok. Vi har kunnet vise muligheter. Det er nå en praktisk utfordring til myndigheter, institusjoner og organisasjoner. I tillegg til å vedta bevaring, så må arbeidet prioriteres. Den tidlige elektroniske kulturen i Norge trenger ikke gå i svart for godt, sier Arild Boman, emeritus ved InterMedia.

I et lagerrom i Forskingsparken har emeritus Arild Boman (t.v.) og kontorsjef Lars Lomell plassert en stor samling med gammelt opptaks- og avspillingsutstyr, både for lyd og bilde. Foto: Ola Sæther, UniForum

Les mer om arbeidet med å redde elektronisk kulturarv: Videoarvens redningsmenn (Dagsavisen) og Kulturarv i fare (Klassekampen)

InterMedia har også en omfattende samling av avspillingsutsyr og unikt videomateriale om forskning ved Universitetet i Oslo. Senteret har bedt universitetet sette i gang redningsaksjon. Les artikkelen Vil redda elektroniske skattar (UniForum).

Publisert 31. okt. 2010 13:53 - Sist endret 25. nov. 2014 13:02