Forstå tenåringen din - ny bok

Hvis du skal forstå tenåringen din bedre, er det nødvendig at du ser verden fra den unges synsvinkel, mener professor Stein Erik Ulvund, som er bokaktuell med «Forstå tenåringen din».

Tenåringsperioden oppleves som et minefelt av mange foreldre. Foto: Cappelen Damm

Et minefelt

Tenåringsperioden oppleves som et minefelt av mange foreldre. Små og store bekymringer hoper seg opp, og konflikter synes å være regelen snarere enn unntaket. Ulvunds bok er full av råd til foreldre som ønsker å mestre situasjonen.

Søvn og mobbing

-Frykt for mobbing, bruk av alkohol og andre rusmidler bekymrer mange. Til hverdags er mange også bekymret for at nettbruken tar overhånd og stuptrette tenåringer på morgenkvisten er dessuten et problem i mange familier, mener Ulvund.

Selv mener han at foreldre burde være opptatt av hvor husets unge befinner seg på kveldstid.

- Ungdom bør ikke oppholde seg på farlige steder på kveldstid. De som ikke har kontroll på hvor de unge oppholder seg, har gode grunner til å miste nattesøvnen.

Praktiske råd

Boka rommer råd om alt fra ungdom og venner, forelskelse, mestring på skolen, samt hvordan du kan veilede tenåringen når det gjelder røyking, alkohol og rusmidler. Et eget kapittel er viet ungdom i mediesamfunnet, med praktiske råd om bruken av Internett, sosiale medier, chatting, mobil, dataspill, film og fjernsyn, samt informasjon om digital mobbing.

Og Ulvunds egen toppliste med råd til tenåringsforeldre, ser slik ut:

• Gi betingelsesløs kjærlighet
  • Slutt aldri å bry deg, men mas ikke om bagateller (hårfrisyre, påkledning med mer).
  • Vær en god lytter.
  • Ha realistiske forventninger til hva den unge kan prestere på og utenfor skolen
  • Prøv å få til minst ett felles måltid hver dag der alle legger bort smarttelefonen
  • Forlat ikke ungdom som er under 18 år alene hjemme i helgene