Ber foreldre stole på egen magefølelse

– I vanlige familier er foreldrene de beste ekspertene på egne barn, skriver professor Stein Erik Ulvund i sin nye bok, Rakkerunger og englebarn – oppdragelse uten fasit.

Foto: Cappelen Damm

Ulvund kommer med til dels harde angrep på flere vanlige myter innen barneoppdragelse.p>

– Den vanligste misforståelsen er at mange mener det finnes en fasit som gjelder for alle barn, men det gjør det ikke. Ikke engang søsken skal ha den samme oppdragelsen. Alle barn er født med et temperament, og i oppdragelsen er det lurt å være bevisst på dette, sier Ulvund.

Gode og dårlige sirkler

Han mener foreldrenes manglendebevissthet om barn og temperament skaper mange unødvendige utfordringer.
– Et utagerende barn vil få mange negative reaksjoner, og den vonde sirkelen er i gang. Et enkelt og imøtekommende barn vil møte mange positive reaksjoner og er raskt inne i en god sirkel.

Ingen fasit, men muligheter

Selv om fasiten ikke finnes, finnes det generelle råd å ta med seg i foreldrerollen.

– Har du et irritabelt og utagerende barn så start jakten på de positive egenskapene og gi ros for det som går bra. Ha ikke for mange regler og vær konsekvent. Ikke irriter deg over bagateller. Har du et enkelt, rolig barn, så kan du for all del glede deg over det. Det er lurt å være bevisst på at enkle barn lett kan bli glemt og at du for eksempel blir sittende mye på Facebook. Foreldre som har få problemer med barna sine, er ofte ikke de beste til å gi andre råd fordi de selv ikke har møtt mange utfordringer i barneoppdragelsen, sier Ulvund.

Les også artikkel i Aftenposten her

Publisert 5. feb. 2014 14:18 - Sist endret 7. mars 2014 13:59