Helga Eng-forelesningen 2010

Den tradisjonsrike Helga Eng forelesningen ble avholdt den 21. oktober med Professor Sverker Sörlin. Han tok i årets åpne forelesning for seg temaet: ”Kunskapspolitik med mänskligt ansikte - är det möjligt?”

Bakgrunn for valget

Sentralt i fakultetets strategiske plan for 2010 til 2020 står målet om å være en aktiv bidragsyter og god dialogpartner ved utformingen av en kunnskapsbasert utdanningspolitikk. Fakultet ønsket i år å løfte fram denne utfordringen i Helga Eng-forelesningen, og inviterte derfor Professor Sverker Sörlin. Sörlin er kjent fra både Sverige og Norge som en bredt orientert forsker og en glimrende samfunnsdebattant.

Professor Sverker Sörlin

Professor Sörlin er historiker og forfatter, og har vært professor i miljøhistorie ved Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm siden 2002. Han har lange forskningsopphold fra både Berkeley, Cambridge og Oslo. Som samfunnsengasjert forsker har han også vært en aktiv kritiker, først og fremst i Dagens Nyheter, vitenskapelig rådgiver, foreleser og debattant og kommentator i ulike medier. Han var i år også nominert til den prestisjefylte Kunskapsprisen i Sverige.

Sverker Sörlin er født og oppvokst i Åsele i det indre av Västerbotten. Hans barndomshjem lå ved stranden av Ângermanälven og han ble i 1993 professor ved Umeå Universitet.

Han er opptatt av at ord både berører og beveger, som taler er han inspirert av flere folketalere. Han nevner Sara Lidman, men også sin egen farfar, Thore Sörlin, som hadde seks års folkeskole og ble riksdagsmann. Han hadde en uvanlig evne til å tale slik at mennesker ble engasjert og forstod.

I tillegg til å være en internasjonalt merittert forsker, har Sverker Sörlin skrevet filmmanus, vært programleder på TV, vært lærer for barn i alle aldre og for voksne både i og utenfor det formelle utdanningssystemet. Han har deltatt i utstillinger og medvirket i kunstverk, samt i radio- og TV-produksjoner.

Professor Sörlin gledet publikum med sine betraktninger rundt utdanning og politikk, og engasjerte forsamlingen med stemme, ansikt og nærvær. For som han pleier å si: Kunnskap har kropp!

Mer om Sverker Sörlin og Helga Eng-forelesningen:

Emneord: Forskning, Formidling, IME Av Jarle V Traavik
Publisert 9. nov. 2010 20:20 - Sist endra 27. jan. 2016 14:26