En litt annerledes studiestart

Selv om årets studiestart er preget av korona er mye likevel som før. De nye studentene er fortsatt nervøse, spente og glade i det fadderuken begynner.

Bildet kan inneholde: hvit, mennesker, ungdom, kul, moro.

- Mitt tips til nye studenter er å tørre å ta initiativ. Snakk med dine medstudenter og delta på ulike arrangementer, sier fersk student på lektorprogrammet Heran Edy Abdi (23 år). (Foto: Shane Colvin/UiO)

Denne uken tar vi imot 620 nye studenter ved Det utdanningsvitenskapelige fakultet (UV). Vi har tatt en prat med noen av årets nye studenter for å høre hvordan studiestarten har gått. 

Fersk student på lektorprogrammet Anders Husby Vinghøg har hatt noen dager på å bli kjent med sitt nye studiested.

- Førsteinntrykket mitt av UiO er positivt, men det var litt stort og skummelt til å begynne med. Jeg er ikke fra Oslo og kommer fra et litt mindre sted. Heldigvis fant jeg ganske fort ut at det er et godt samhold her. 

Han opplever at det er ingen grunn til å være redd for å stille spørsmål. 
- Det er mange folk som hjelper deg til enhver tid, sir Anders. 

Korona krever ekstra tiltak

Både UV-fakultetet og fadderne har gjort sitt beste for at studiestart skal være både informativ og sosial, men Korona gjør at opplegget har vært litt annerledes enn tidligere.

- Koronatiltakene har vært litt innskrenkende på fadderuke og studiestart, men det har likevel vært veldig hyggelig. Man blir fortsatt godt kjent med folk så lenge man er villig til å prate med andre. Vi har tett samhold i faddergruppa selv om vi ikke kan være fysisk nære, sier Anders.

Bildet kan inneholde: lokk, hodeplagg.
Fersk student på lektorprogrammet Anders Husby Vinghøg (18 år) har hatt noen dager på å bli kjent med sitt nye studiested. (Foto: Shane Colvin/UiO)

Heran Edy Abdi fra Trondheim og Thondiv Ela Calip fra Sandnes gleder seg begge til å være lektorstudenter og bli en del av UVs studentliv. 

- Jeg gleder meg til å starte studentlivet for jeg har aldri vært student før, men jeg har alltid hørt mye bra om det å være student, sier Heran.

Thondiv er enig og legger til at det han gleder meg mest til ved å være student er å få nye venner og skape et nettverk på tvers av de ulike fakultetene. 

- Sjekk ut studentforeningene

I løpet av studiestartuken har studentene oppdaget flere ting ved universitetet de ikke kjente til. En av nyoppdagelsene er studentforeningene og alt det forskjellige de har å by på.

- Det er kjempebra at det finnes ulike tilbud for oss studenter. Man kan delta på alt fra idrett til politikk, og på den måten bli kjent med enda flere, sier Thondiv. 

Tips til nye studenter

Nervøsiteten er så godt som borte, men gleden og entusiasmen er der ennå. Fadderuken har vært vellykket og alle har blitt kjent med både medstudenter og campus. Etter noen dager med nye inntrykk og innholdsrike opplevelser har de noen tips til nye studenter?

- Mitt tips til nye studenter er å tørre å ta initiativ, snakke med dine nye medstudenter og delta på ulike arrangementer. På den måten blir man godt kjent med både studenter og universitetet. Heran Edy Abdi (23 år)

- Mitt tips til nye studenter er gå bort til folk, stille spørsmål, bare si hei uansett hva det er og være villig til å prate med andre. Da blir du bedre kjent og senere kan det også være at du lærer mye av de du blir kjent med. Anders Husby Vinghøg (18 år)

- Mitt beste tips er å være åpen og nysgjerrig. Om du ser noen som føler seg ensom eller er alene, ikke vær redd for å gå bort til den personen og si hei. Det koster ingenting å bry seg, og spesielt i disse tider er det viktig å ta godt vare på hverandre. Thondiv Ela Calip (19 år)

 

Bildet kan inneholde: briller, ansikt, fotografi, ansiktsuttrykk, mennesker.
- Det koster ingenting å bry seg, og spesielt i disse tider er det viktig å ta godt vare på hverandre, sier Thondiv Ela Calip (19 år). (Foto: Shane Colvin/UiO)

 

(Videoproduksjon Shane Colvin / UiO)

Emneord: studiestart, Lektorprogrammet, Pedagogikk, Spesialpedagogikk, fadderuke Av Randi Melheim, Elise Koppang Frøjd
Publisert 14. aug. 2020 13:07 - Sist endra 14. des. 2020 07:31