Aktuelle saker

• Trude Nilsen. Foto. Hva fremmer likeverd i skole og utdanning? 30. sep. 2022 15:21

UVs aller første fremragende forskningssenter søker å redusere ulikhet i utdanning. Med på det prestisjefylte laget er seniorforsker ved Institutt for læreutdanning og skoleforskning, Trude Nilsen.

• Pamela Grossman. Foto Professor Grossmans briljante lærarinne 5. sep. 2022 20:56

NY ÆRESDOKTOR: Anne Wallach heitte ho, kvinna som endra livet til professor Pamela Grossman. – Ho forstod på eit djupt plan korleis det var å vere ungdom, ho såg oss, seier forskaren, som har som mål at alle barn skal få erfare slike kloke og myndige lærarar.

• Midtveisevaluering - Bas Senden 10. okt. 2022 09:00

Velkommen til midtveisevaluering for ph.d.-kandidat Bas Senden, Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, UiO.

Midtveisleser er Ronny Scherer, CEMO

• Storytelling in academic writing 17. okt. 2022 09:15

This course is fully booked - register to waiting list

Most academic texts are nothing like Hollywood blockbusters. But a research paper can still benefit from strategic use of storytelling to make the research clear, engaging and readable - all while we as writers get to have fun during the writing process. Come for the stories, stay for the practical tips, and get a head start on writing your next paper.

• Organisering av data i store samarbeidsprosjekter – et praktisk eksempel 17. okt. 2022 10:15

Når man skal samarbeide om innsamling og bruk av forskningsdata på tvers av institusjoner, er det viktig å ha et godt etablert system for organisering av data. Det er viktig å på forhånd tenke gjennom koding, tilgangsstyring, mappestruktur og filnavngiving. I denne kurset gir vi et praktisk eksempel på hvordan dette kan gjøres.

• Simple audio and video editing – for research purposes 17. okt. 2022 11:15

Editing video and audio can be need when working with research data. Shotcut and audacity is openly available software which allows you to edit videos and audio without prior knowledge of editing in general. The course will cover different methods of masking unwanted data, and of the basic principles of audio and video editing.

• How to prepare a research proposal 17. okt. 2022 13:15

Are you preparing your first funding application? This course will take you through the process of developing a research proposal with focus on the Research Council of Norway.