Aktuelle saker

Foto av Eli Lejonberg
Publisert 24. jan. 2020 08:37

For førsteamanuensis Eli Lejonberg er det læreres profesjonelle utvikling som motiverer mest.

Bilde av Anna Rusmann
Publisert 20. jan. 2020 15:06

Vi har gleden av å ønske gjesteforsker Anna Rusmann fra Aalborg Universitet velkommen til CEMO.

illustrasjonsfoto av barn som strekker opp armer
Publisert 16. jan. 2020 16:19

I forbindelse med oppstart av forskningsprosjektet Second Language Plus, lyser vi nå ut to stipendiatstillinger. Prosjektet eies av Institutt for spesialpedagogikk, UiO og har flere samarbeidspartnere som Høgskulen på Vestlandet og Statped.

Lærer underviser ved tavlen i klasserommet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Publisert 15. jan. 2020 12:58

Institutt for lærerutdanning og skoleforskning (ILS) tenker nytt når lærerstudentene skal følges opp ute i praksis.

Illustrasjonsfoto for arrangementet Research Bazaar. Skjerm med ikoner for ulike fagområder.
Publisert 2. jan. 2020 16:18

Ansatte fra ILS er blant kursholderne når årets Research Bazaar holdes. Blant temaene er GDPR, organisering av data i felt, transkripsjon, ulike kameraløsninger og mulighet for å prøve Facial expression analysis.

Les mer om kursprogrammet og registrering på Research Bazaars nettsider.

Gruppebilde Tegn for sprog-konferansen i København
Publisert 20. des. 2019 09:59

Seks masterstudenter og veileder fra ILS reiste til København for å lære mer om flerspråklighet i skolen og opplevde konferansen som en faglig vitamininnsprøytning.

Foto av Jeffrey Hall
Publisert 18. des. 2019 08:20

For Jeffrey Hall handler skoleforskning grunnleggende om forholdet mellom mennesker.

Deltakere på prisutdelingen. Foto
Publisert 16. des. 2019 20:44

Undervisningsprisen for 2019 går til stipendiat Gøril Brataas, mens årets formidlingspris tildeles førsteamanuensis Lisbeth M. Brevik. Institutt for lærerutdanning og skoleforskning høstet begge prisene i år.

Logo.
Publisert 10. des. 2019 17:10

Samarbeidslæring, og i den sammenheng digitale metoder for å samle inn og analysere digitale data som produsereres i læringsprosessen , skal inn under lupen i et nytt fireårig nettverksprosjekt finansiert av European Association for Research on Learning and Instruction (EARLI).

BIlde av møtedeltakarane.
Publisert 9. des. 2019 10:00

Dei nye medlemane i International Scientific Advisory Board (eSAB) møttes for første gong fredag 6. desember.

Bildet kan inneholde: kvinne, hår, ansikt, frisyre, blond.
Publisert 4. des. 2019 15:27

Riikka Mononen mener at forskningsbasert kunnskap og forskningsbaserte undervisningsmetoder kan forbedre barns matematikkferdigheter. Men vi trenger også å tilby tilsvarende kunnskap og redskaper til lærerne.

Forside PISA-rapporten 2018
Publisert 3. des. 2019 15:14

Resultatene fra PISA-undersøkelsen i 2018 er stabile sammenlignet med tidligere år, men for første gang er jentene bedre enn guttene i alle de tre fagområdene lesing, naturfag og matematikk.

Isa Steinmann, CEMO
Published Dec. 3, 2019 2:34 PM
Bildet kan inneholde: fiktiv karakter, jul.
Publisert 2. des. 2019 10:28

Prosjektleder Riikka Mononen har lagd en julekalender med tekster eller videoer om matematikkvansker i hver luke.

Bildet kan inneholde: sosial gruppe, begivenhet, team, ungdom, samfunnet.
Publisert 29. nov. 2019 12:44

Instituttets nyoppussede master i pedagogisk psykologisk rådgivning (PPR) tilbyr nå regelmessige ekskursjoner til sentrale institusjoner som del av studiet. Målet er å gi studentene bedre kjennskap til fremtidige arbeidssteder, og ikke minst noen gode knagger å henge teorier på.

Bilde av barneskolebarn som gir tommel opp
Publisert 28. nov. 2019 12:57

Instituttleder Ona Bø Wie og forskningsleder Monica Melby-Lervåg mener at forslagene i Stortingsmelding 6  «Tett på – tidlig innsats og inkluderende fellesskap i barnehage, skole og SFO» vil gi bedre læring for flere.

Portrett av Kari Anne Bottegård Næss
Publisert 26. nov. 2019 15:37

Kari-Anne Bottegaard Næss bestemte seg tidlig for å bli lærer. En avgjørelse hun holdt hardnakka på inntil hun for vel et ti-år sia ga etter for intens overtalelse.

portrett av forskeren
Publisert 13. nov. 2019 14:38

Åste Marie Mjelve Hagen er førsteamanuensis ved Institutt for spesialpedagogikk og er opptatt av evidensbasert veiledning og rådgivning til de som jobber med barn.

Foto av barn og voksen som ser sammen i bok
Publisert 13. nov. 2019 07:42

Åste Marie Mjelve Hagen, førsteamanuensis ved Institutt for spesialpedagogikk forteller om språkstimulering som virker for barnehagebarn.

Skolelever sitter med ryggen til i klasserommet
Publisert 11. nov. 2019 12:24

− Både lærarar, elevar, skuleleiarar og forskarar treng å øve opp eit blikk for å oppdage og undersøke både eigne og andre sine privilegium, understrekar universitetslektor.

Publisert 8. nov. 2019 08:08

Linn Stokke Guttormsen, postdoktor ved Institutt for spesialpedagogikk forklarer hvordan man kan hjelpe barn som stammer.

Bildet kan inneholde: person, hår, hud, frisyre, barn.
Publisert 7. nov. 2019 16:36

Alle landets logopeder kan nå glede seg til et nyttig verktøy om kartlegging og oppfølging av personer som stammer.

Collage av utendørsbilder.
Publisert 28. okt. 2019 12:24

UiO:Norden lyser ut midler for å stimulere til aktivitet og forskning på Norden og det nordiske i en internasjonal kontekst. Utlysningen er åpen for alle som er ansatt ved UiO, og søknadene behandles fortløpende.

Publisert 23. okt. 2019 10:41

– Å mestre kritisk kildevurdering og forståelse av mangfoldige, og ofte motstridende informasjonskilder er avgjørende – i hverdag, utdanning og arbeid. Det dreier seg rett og slett om former for kompetanse som deltakere i et demokrati ikke kan fungere uten.

Omslag med illustrasjon av en løk
Publisert 17. okt. 2019 10:34

Et knippe forfattere legger utkastet til de nye læreplanene i norskfaget under lupen i ny antologi.